L’artesania de sobreviure a l’extinció

 

SONY DSC

EcoPallareta, pollastres més que ecològics: artesans

Anant pel camí vell de Joncadella, al terme muncipal de Manresa (al Bages), trobem una explotació ramadera enmig d’altres cases de pagès que tenen una vista privilegiada amb la muntanya de Montserrat de fons. L’explotació es diu EcoPallareta i allà és on ens rep en Gerard Font, un productor de pollastres de raça Penedesenca –una raça apreciada per la qualitat i recuperada recentment– que estima tant la feina que va fins i tot més enllà dels estandards ecològics. Els seus són pollatres artesans, criats amb molta cura i amb tot el que necessiten perquè estiguin a gust i produeixin una carn excepcional. I ara Kviures en comença a ser distribuidor.

EcoPallareta és una granja que té prop de 800 pollatres de raça Penedesenca i quasi 400 gallines ponedores. Les gallines van ser les primeres que, cap a finals de 2012, van arribar en aquesta explotació, i poc a poc ho van anar fent els pollatres. Era l’inici de l’aventura personal d’en Gerard, un expert en instal·lar plaques solars i fotògraf de carrera que va decidir recuperar les instal·lacions familiars que havien acollit la cria de porcs de cicle tancat i també d’alguns capons per començar el seu negoci particular. I fent-ho amb valentia: introduint la raça de pollatres Penedesenca, que estava desapareixent.

El dia que anem a visitar-lo, el Gerard ens ensenya tots els espais dividits on aquests pollastres excepcionals segueixen el seu cicle de vida, des de les estances on hi ha els pollets fins a les dels pollastres que quan tenen 19 setmanes ja es poden començar a sacrificar, però es van seleccionant poc a poc, depenent de les comandes i amb un règim especial a l’escorxador de Casserres: “és un escorxador amb certificació CCPAE que mata primer els pollatres ecològics abans que els altres perquè no hi entri cap contaminant”.

Els seus pollatres, de plomatge fosc amb tonalitats liloses i de pota negra, estan cuidats com si fossin de la família. Instal·lacions àmplies, pinso ecològic, espais on poden passejar, un entorn privilegiat… Però a més, sense tractament antibiòtic i amb més llibertat de la que exigeix la certificació ecològica. I és que en Gerard, juntament amb cinc productors més de la zona, està creant una associació de productors que es fan dir artesans, i que volen unir esforços per presentar un segell de qualitat que va més enllà de la certificació oficial. “És això en el què crec i així ho volia fer”. Un negoci que no és fàcil, però que el fa amb convicció: “sinó ja no comences un negoci així. No és que sigui un mecenes però hi ha persones que volem fer-ho bé”. I ell, a més, recupera la raça Penedesenca, ja que altres productors crien la categoria Label Rouge, de molta qualitat també però més ràpida de creixement.

Els clients del Gerard estan tan contents com els animals que cria. Alguns particulars, però sobretot, botigues, restaurants i supermercats que promouen el producte ecològic i de proximitat ja han apostat pels ous de les seves gallines i pels pollatres de raça Penedesenca. Ell, a més, fa visites guiades a les seves instal·lacions: “no tinc res a amagar” diu orgullós. I ara a Kviures apostem també per aquesta excepcional qualitat i per un productor que es fa estimar perquè estima tot el que fa.