Pèsol del maresme, la perla verda

bloc_32_pesol_maresme

Ja tenim a la vostra disposició els pèsols, un dels conreus més antics d’Europa, amb més de 5.000 anys d’antiguitat i molt apreciat i conegut pels gastrònoms. L’hort d’en Pau al Maresme I el Pere de la masia de Can Oliveró ja han començat a recollir-ne les primeres sembres.

El pèsol de Llavaneres, també conegut com a Pèsol Garrofal (varietat autòctona), és un llegum saborós característic per la seva gran dolçor. La llavor que es fa servir la produeixen els mateixos pagesos de la vila. Es sembra cap al mes d’octubre, i pels voltants del mes de març comença la collita, que s’allarga durant un o dos mesos.
Es creu que com a conreu va aparèixer a Orient poc després del blat.

Abans es menjava com a gra sec i en forma de puré,ara els grans verds i tendres dels pèsols constitueixen una de les verdures més populars sols, com acompanyament o en truita.
Encara que es conreen diverses varietats de pèsol, les més arrelades a la comarca són el garrofal i la floreta. No són molts els que es dediquen a conrear tan sols aquests dos tipus exclusivament i els comercialitzen mitjançant la venda directa en petites tendes o en les parades dels mercats municipals. Incorporar a l’oferta gastronòmica dels restaurants de la comarca el pèsol del Maresme permet donar una identitat a la cuina de la zona, vinculant-la al territori i també recolzant el cultiu d’aquestes dues varietats i el manteniment de l’activitat agrícola, a més de donar a conèixer aquest producte d’excel·lent qualitat.