Oli verge salvatge, oli superior de reserves de fauna

blog_oli_salvatge

Salvatge és un oli únic tant en la seva producció com en el projecte que hi ha darrera: un projecte en el qual des de Kviures creiem i apostem. Un projecte fascinant per tot el que comporta!

El projecte el desenvolupa la fundació Trenca, productora d’aquest oli i de la recuperació d’oliveres centenàries què han fet possible aquest producte exclusiu de producció limitada.

Al sud-oest de Catalunya, a la comarca de Les Garrigues es troba la Vall de Bovera, als estreps del parc Natural del Montsant, i és aquí on l’ONG Trenca gestiona el meravellós projecte de desenvolupament ambiental sostenible. Les finques estan formades per oliverars distribuïts en feixes fets amb marges de pedra seca. És una típca zona productora d’oli d’oliva i un exemple representatiu de l’ecosistema mediterrani garriguenc.

L’oli verge extra Salvatge s’obté d’oliveres centenàries  de la varietat arbequina sota els paràmetres de la producció ecològica, collit a mà i premsat en fred abans de 12 hores després de la recolecció per decantació i no per filtració. El color és verdós, molt característic de l’oli jove amb intensa aroma afruitada. Sensacions dolces amb un tast lleugerament amarg i herbal i un punt picant al final i amb una acidesa inferior als 0,2º.

La producció és lògicament limitada i està associada al projecte de desenvolupament agroambiental sostenible de Les Garrigues. El projecte consisteix en la recuperació del conreu tradicional de l’olivera en harmonia amb l’entorn natural, conservant els valors patrimonials i afavorint la biodiversitat, tot aconseguint un valor afegit que permeti el manteniment i desenvolupament de la població rural.

Els beneficis de la comercialització es destinen a les següents actuacions del projecte:

  • Recuperació d’oliverars centenaris abandonats que ara tornen a produïr mitjançant agricultura ecològica.
  • Conservació de la vegetació i prevenció d’incendis forestals (neteja i podes).
  • Accions per potenciar la fauna de l’ecosistema mediterrani.
  • Restauració de cabanes, murs, aljubs i marges de pedra seca.
  • Gestió i millora dels habitats de secà i conservació de la trenca (Lanius minor).
  • Reintroducció del voltor negre (Aegypius monachus) als Pirineus.
  • Xarxa de punts d’alimentació suplementària per a rapinyaires necròfags als Pirineus.

Si vols conèixer més el projecte clica aquí.