La Tofonera, experts en seguir el rastre dels bolets

L’afició d’anar a buscar bolets creix dia a dia, però això no converteix automàticament cap aficionat en expert ni tampoc en persones capaces de saber com, quan i on trobar cada varietat d’aquest producte. Per això, hi ha persones, com els fundadors de la petita empresa La Tofonera, del Berguedà, que s’hi dediquen professionalment, oferint bolets de temporada i de proximitat i sobretot ensenyant a conèixer i estimar millor el bosc i l’entorn natural.

TòfonaNegra-Tuber-melanospoLa Tofonera és una empresa jove fundada per una parella que ha convertit l’afició en negoci. Ofereixen producte fresc, de temporada, de qualitat i d’origen català, que recol·lecten a la zona central i distribueixen als clients per mitjà de comanda electrònica o també a través de Kviures. També disposen d’una parada al detall a Cal Rosal (al Berguedà) i a més cultiven tòfona , un dels fongs més preuats a la cuina.

Precisament, el cultiu de tòfona és un dels trets distintius d’aquesta petita empresa: “volem que s’estengui més, perquè la gent encara té la idea que és un producte elitista quan en realitat no és car i és molt de casa nostra, un producte molt mediterrani”, explica Pere Muxí, un dels socis fundadors. Captura de pantalla 2014-11-19 a les 7.12.31Per això, també organitzen el que ells anomenen les “sortides tofonaires”, una experiència única per conèixer tots els detalls d’aquest producte i viure i palpar de prop la natura. La resposta fins ara és molt bona.

I és que una de les màximes de la Tofonera és la proximitat també amb el client: “nosaltres sempre diem que venem confiança. La nostra experiència ens avala i expliquem a la gent els orígens del bolet, quin és millor, quin gust té, si resulten bé o si cal desmitificar alguns conceptes erronis que la gent té”, explica en Pere. De fet, ell mateix reconeix que el rovelló continua sent el bolet estrella –“comercialment és el bolet rei”– però que en canvi el públic no aprecia tant els camagrocs quan aquests en realitat “són molt millors, permeten més combinacions i es troben en més abundància”.

bolets rovello_01La Tofonera ha viscut de prop la “febre” dels buscadors de bolets i consideren que encara cal aprendre’n molt: “ens haurien de donar un premi per les intoxicacions que hem evitat”, assegura Muxí. I és que fins i tot s’han trobat amb casos on hi ha persones que busquen bolets el novembre a una zona obaga a 1.500 metres d’altura, “i allà, si no és al setembre o a l’octubre quan la temperatura és més alta, mai en trobaran”. L’empresa és doncs una font d’experiència i de coneixement que dóna informació de primera mà. I, evidentment, bolets silvestres i tòfones que no són tan fàcils de trobar. O de seguir-ne el rastre. A kviures, en servim per a tots els gustos, perquè la Tofonera ja ens ha donat la seva confiança.