La distribució del producte local i ecològic: un servei necessari que crea llaços

Crear un enllaç entre el productor ecològic i de quilòmetre zero i el restaurador o el botiguer no només és necessari sinó que és un servei a potenciar més del que es considera sovint. Aquesta va ser una de les conclusions expressades i que es van extreure de la taula de debat i compartida amb el públic assistent a la sessió de clausura celebrada dimarts dia 11 de novembre dins les Jornades sobre distribució de producte local a la restauració celebrades a Ripoll, organitzades pel Consorci Ripollès Desenvolupament, que dies previs havia fet uns tallers i experiències d’on es va extreure un estudi sobre els reptes de la distribució del producte local.

20141111_175917A la taula rodona hi vam participar Kviures, juntament amb MengemBages (que distribueixen productes locals i ecològics a particulars), Sambucus (especialistes amb producte i cultura agroalimentària) i els productors de vins compromesos dels cellers Solà Clàssic i Mas de la Caçadora. Una taula on vam compartir la nostra pròpia manera de treballar i vam explicar els nostres valors, així com els objectius i aprenentatge que fem cada cop que contactem amb productors i clients, sabent que el servei que donem cal fer-se sobre una base de confiança i un respecte cap als preus i el producte.

El servei de distribució, però, tot i que és necessari, encara és força inexistent i sovint topa amb traves. De fet, l’estudi presentat pel Co20141111_175555nsorci evidenciava que sovint la manca de mecanismes i eines de gestió econòmica del petit productor o del restaurador i la manca de vincles dificulta una bona estratègia de penetració del producte local, ecològic o de proximitat. Això, lligat a vegades a una menor sensibilitat per a certs productes o a un tema de preus. Associar-se, crear cooperatives de productors, confiar en la feina dels distribuïdors… són objectius que es van posar sobre la taula per encaminar un futur viable en aquest sector.

Des de Kviures estem molt satisfets d’haver participat en la clausura d’aquestes Jornades i d’haver pogut conèixer millor alguns productors i restauradors de la zona del Ripollès. Creiem en les aliances, i aquesta segueix sent la nostra filosofia.