Kviures amb la Vedella ecològica de l’Albera

bloc_30_albera_1

Els responsables del ramat de vaques de l’Albera d’Espolla han decidit comercialitzar la carn de l’animal, fins ara poc coneguda i què podeu demanar a travès de Kviures, per tal d’evitar la seva extinció. L’objectiu és demostrar i aconseguir que tenir ramats sigui més rendible per atraure l’atenció d’altres ramaders i anar-la estenent. El 9 de juliol es va organitzar la primera Festa de la Vaca de l’Albera on diversos restauradors van cuinar la carn per tal de degustar-la.

Des de fa anys existeix una lluita per protegir la raça. A l’Alt Empordà únicament hi havia un ramat de Vaques de l’Albera a una finca d’Espolla que gestiona Marta Carola i la seva família. Però es va crear l’Associació de Ramaders de la vaca de l’Albera a qui l’Associació Baussitges Vaca de l’Albera (la del ramat d’Espolla) ha cedit drets per gestionar i estendre la raça arreu de Catalunya. El resultat ha estat que una desena de finques a la Garrotxa Lleida, Llagostera o Lladó ja disposen d’exemplars. Marta Carola ha explicat que se’ls fan arribar vaques del ramat de la comarca i quan neixen, una part se les queda el ramader i els altres tornen a Espolla.

Els animals fins ara se’ls valorava perquè fan una tasca important per desbrossar l’entorn natural, però produeixen poca llet i no està estès el consum de la seva carn, que únicament es venia a alguns particulars. És respecte això en el que han començat a treballar per donar més rendiment a la vaca. “Hem vist que a la gent els agradava molt, la carn és molt més gustosa” i des fa uns mesos s’està donant a conèixer als restauradors i establiments. Carola creu que “si els ramaders veuen que la seva carn té una sortida bona, s’animaran a tenir-la als ramats”. Això suposaria que hi hauria més demanda i que es podrien anar estenent els ramats de vaca de l’Albera ajudant a evitar la seva extinció. La ramadera empordanesa explica que les femelles les guarden per criar i dels mascles, escullen els que no són completament purs genèticament per vendre’ls.

D’altra banda, s’ha organitzat la festa de la vaca, on hi haurà restauradors, vinyataires i músics que es trobaran a la finca de Baussitges per descobrir la carn. Cuiners catalans i del sud de França s’encarregaran de cuinar-la de diferents maneres i oferir-la als participants per degustar. Anirà acompanyada de verdures locals de temporada, mel de Rahid Bacchieri, Vinagres de La Guinelle i música dels artistes participants.

Marta Carola remarca que esperen anar creixent a poc a poc amb l’objectiu final que els ramaders “puguin viure sense dependre de les subvencions, que cada finca sigui autosuficient i no s’hagi de gastar tants diner en menjar”.
La vaca de l’Albera és rústica, resistent i feréstega. Pastura en completa llibertat. Durant els mesos de setembre i fins a març els donen un complement alimentari ecològic de farratge sec i pinso especialment estudiat per l’equip de veterinaris de la Universitat Autonòma de Barcelona que fa el seguiment. Des de fa anys es vetlla per la conservació de la raça.