Impacte ambiental del recorregut dels nostres aliments

Els productes de proximitat no només ens ajuden a conèixer l’origen o a consumir productes de la terra i de temporada, sinó que també ajuden a reduir les emissions de CO2 o l’anomenada petjada de carboni del transport. No és el mateix una fruita que viatja en avió per arribar a casa nostra que una que viatja uns 30 quilòmetres en cotxe o furgoneta. A Kviures som conscients que la proximitat és també la clau de la sostenibilitat i per això fem un informe ambiental anual de la nostra activitat per als nostres clients per ser conscients de la reducció de la petjada ecològica comprant productes de proximitat.

I és que consumint aquests productes i reduint l’impacte del seu transport, totes les persones hi guanyem, ja que l’impacte ambiental és menor. L’estudi està dividit en productes frescos a partir dels quilos comprats i els quilòmetres recorreguts, quines són les emissions totals de CO2 i comparades amb les que serien si aquests productes, per exemple, haguessin estat transportats o importats des de molt més lluny.

Aquest informe serveix doncs per comparar i comprovar tots aquests beneficis sobre el medi ambient, més enllà dels beneficis socials i econòmics del producte ecològic i de proximitat. I és que precisament, les dades sobre importacions que es fan a Espanya són esgarrifoses… L’associació ecològica “Amigos de la Tierra”, que ens ajuden en l’elaboració d’aquests informes d’emissions de gas d’efecte hivernacle, disposa d’una pàgina web www.alimentoskilometricos.org on es poden fer càlculs d’aquestes importacions i on hi ha un informe, demolidor, amb les darreres dades actualitzades del Ministeri: els 25 milions de tones d’aliments que Espanya va importar l’any 2011 van suposar l’emissió de… 4 milions de tones de CO2!

Ja ho sabeu, consumir de proximitat és sa… i beneficia tothom! A Kviures creiem que entre tots i totes podem ajudar més i millor el medi ambient seguint unes bones pràctiques. No prometem la lluna però, almenys, garantim la terra!

 

Descarrega’t el nostre INFORME KVIURES 2015