Escarola de Cabell d’Àngel

bloc_25_escarola_cabell_dangel

La més apreciada i popular de les varietats tradicionals d’escarola que es conreen als horts catalans. De mida petita i de baixa productivitat, les seves millors produccions s’obtenen en hiverns freds i secs, amb gust més suau i molt poc amargant esdevè una verdura ideal de temporada.

Es tracta d’una varietat d’escarola (Chicorium endividae) de fulles fines, molt dentades i arrissades de color verd clar. La mata és de mida petita, entre 20 i 25 cm de diàmetre. La principal característica és la seva gran finor i poca amargor, així com la consistència de les fulles, que la fan un producte d’excel·lent qualitat gustativa. Es sol consumir amanida amb sal, vinagre i oli, acompanyada de tota mena d’ingredients, però també en forma de truita. En els darrers anys, nombrosos restaurants de la comarca del Garraf l’han incorporat per fer el popular xató.

Com totes les escaroles, està composta principalment per aigua i fibra. També porta vitamines B1, B2, B9 i C i un important contingut de potassi.

Aquesta varietat té les fulles fines, molt dentades i arrissades de color verd clar, amb una mata de mida petita i un gust característic ja que és molt poc amargant i molt fina al paladar.