Més varietats de bolets catalans

Ja ha començat  la temporada de bolets a Catalunya i en col.laboració amb “la tofonera”a kviures ja estem preparats per oferir-vos les diferents varietats de bolets silvestres i de  tòfona què hi hagin disponibles, sempre és clar que la climatologia ho permeti, però com sempre amb la millor qualitat, proximitat i servei què requereixen les millors cuines dels nostres xefs.

Al següent article podeu veure les bolets què ara mateix hi han disponibles i us anirem informant de totes les novetats què hi hagin setmanalment…a gaudir dels bolets!

BOLETS FRESCOS DISPONIBLES

bloc_43_bolets_rovello

Rovelló
El rovelló, esclata-sang, pinenc, pinenca o paratge (Lactarius sanguifluus, del llatílactarius: que té llet; sanguifluus: que raja sang.), és un bolet de la família de les russulàcies, dels més apreciats gastronòmicament a Catalunya. Sovint s’anomena rovellóun altre bolet del mateix gènere: el pinetell (Lactarius deliciosus), també molt apreciat gastronòmicament. Alhora a vegades també es diu pinetell a aquest bolet. Ambdós són, sens dubte, els bolets de bosc comestibles més coneguts a Catalunya.  Es fa en pinedes sobretot a la regió mediterrània, mentre que el pinetell es fa a tota Europa. Vol la calor i és propi de boscos assoleiats i de terres baixes. El L. sanguifluus es va fent més rar a mesura que augmenta l’altitud i el L. deliciosus és més freqüent a terra baixa i a lesobagues.Pel que fa al seu sabor, és intens i una mica amargant al final i la carn, melosa, desprèn una aroma plaent i boscana. La millor manera de menjar-lo és fer-lo a la llauna o a la brasa, amb un senzilla picada d’all i julivert i un raig d’oli a discreció, encara que accepta altres preparacions, com guisats de carn.

bloc_43_bolets_cep

Cep
El cep o buixó (Boletus edulis, del llatí boletus: bolet) és a la majoria de països europeus el bolet per excel·lència. És molt semblant al Boletus aestivalis i al siureny(Boletus aereus), amb el que sovint se’l confon.Es fan, de manera molt abundant quan les condicions son bones, en fagedes, rouredes i alzinars. Finals d’estiu i tardor.Es pot menjar cru en amanides(amb vinagre, oli, sal), assecat, cuit i en oli (confitat).

bloc_43_bolets_ou-de-reig

Ou de reig
L’ou de reig o simplement reig, o també cocou (Amanita caesarea, del llatí Ámanos: nom d’una muntanya entre Cilícia i Síria on sembla que abundaven les amanites;caesarea: del Cesar) és un bolet excel·lent comestible de l’ordre dels agaricals i un dels més apreciats a Catalunya potser també perquè és poc comú. Ja era coneguda pelsromans.Viu a les terres baixes en boscos de planifolis, associat bàsicament amb suros,alzines, roures i castanyers, en llocs nets i il·luminats orientats a llevant, amb clara preferència pels sòls silícics i saulosos. Fructifica des de la primavera fins a començaments de la tardor, ja que no és gens amant del fred.Es pot menjar tant fregit, com cru, tallat a llesques fines i macerat amb oli d’oliva.

bloc_43_bolets_llanega-negra

Llenega negra
La llenega negra o mocosa negra (Hygrophorus latitabundus, del grec antic higrós: humit, phorós: portador; del llatí latitabundus: molt amagat) és potser el bolet comestible més valorat i buscat a Catalunya i especialment al Bages. El capell, de 5-12 cm de diàmetre i amb el marge força enrotllat, és d’un bru olivaci i llefiscós produït per un mucílag transparent, molt abundant, que recobreix tant el barret com el peu. Amb làmines blanques, espaiades, decurrents i gruixudes.

bloc_43_bolets_rossinyol

Rossinyol
El rossinyol (Cantharellus cibarius, del llatí Cantharellus diminutiu de kántharos: copa;cibarius: comestible) és un tipus de bolet excel·lent comestible i molt buscat. En algunes zones de Catalunya és conegut com a Vaqueta.Es fa als boscos de latifolis (alzinars,suredes, fagedes, castanyedes i rouredes) i coníferes, des de la primavera fins a la tardor, depenent de la pluja.Sol utilitzar-se en guisats i és apte per assecar o salar. També es pot menjar cru.