Arriba la Figa de Coll de Dama

bloc_16_figa_coll_de_dama

Ja tenim a  la vostra disposició Figues de coll de Dama de collita pròpia del Pere de Can Oliveró., són dolces i de mida mig – gran.

Es tracta d’una fruita rodona, ovalada o en forma de pera, segons la varietat de què es tracti. La seva pell madura pot adoptar una tonalitat verda o groga pàl·lida, o entre vermell fosc i morat. La polpa té un to variable, entre rosa pàl·lid i porpra. Pot no tenir quasi cap llavor o, al contrari, acollir-ne més de 1.600. La seva pell és comestible, però s’acostuma a menjar la fruita pelada.

Valor nutricional:  80 calories per cada 100 gram
Propietats/beneficis:  Les figues contenen calci, fòsfor, ferro i vitamines A, B1, B2 i C. També tenen propietats laxants i diürètiques i un agent anticancerígen. Les figues seques s’utilitzen com a remei contra el restrenyiment. Així mateix, per la seva quantitat de pectina, són una fibra que afavoreix la disminució del colesterol.
Estacionalitat:  De juny a novembre (a l’aire lliure)
Nom planta: Figuera
Curiositats:  L’origen de la figuera és difícil de determinar, ja que és un fruit que es cultiva des de molt antic —existeix la tradició que va ser el primer arbre cultivat per l’home. Alguns autors afirmen que procedeix de l’Àsia occidental i altres situen el seu origen a Aràbia. Sigui com sigui, la figuera és, junt amb l’olivera, l’arbre fruiter més típic de la conca mediterrània. Les figues no s’han de rentar directament amb aigua (la seva pell se’n xopa molt ràpidament), sinó que s’ha de fer amb un drap lleugerament humit. El làtex que sorgeix de la fractura de les seves parts aèries és irritant i capaç de fermentar la llet.
Preparació i consum:  La figa es consumeix indistintament fresca o seca, conservant en ambdós casos la seva extraordinària dolçor. Les figues seques s’utilitzen en rebosteria per elaborar pans (el “panfigol”), pastes i altres dolços. També serveixen per elaborar gelats, confitures, melmelades o macedònies.