Alternativa-3, un projecte sostenible de comerç just i d’elaboració local

Una gran màquina torradora comença a extreure cafè. Curosament, els grans es van seleccionant. L’aroma impregna tot el local. Comença un procés molt cuidat en el que s’extraurà el bo i millor d’un cafè que no només és de qualitat, sinó de comerç just. La màquina està en una nau a Terrassa. Forma part de les instal·lacions d’Alternativa-3, una cooperativa de comerç just que elabora el seu propi cafè i cacau i altres productes amb una filosofia sostenible i responsable.

IMG_7769A Kviures vam tenir la sort de poder visitar les instal·lacions d’Alternativa-3 i aprendre una mica més sobre els valors que envolten el projecte, per començar a distribuir alguns dels seus productes pel canal Horeca (Hosteleria, restaurants i càterings).

Alternativa-3 va néixer el 1992. L’any 1995 comencen a elaborar els seus productes, creant una torradora de cafè, la primera i única de comerç just a tot el país. En l’actualitat, és també l’única elaboradora de cacau ecològic i de comerç just a casa nostra. La matèria primera ve de diversos països on es treballa amb condicions dignes, i ells en fan el procés de producció. El cafè és el seu producte estrella, sempre fresc i aromàtic, i a banda del cacau, distribueixen també sucre, tes, infusions, licors i alguns cereals.

IMG_7788La cooperativa té també una ONG per a les accions de sensibilització i la seva estructura empresarial, formada principalment per dones, segueix els principis amb els que creuen: sostenibilitat, justícia social, i condicions econòmiques justes. De fet, el comerç just es basa en uns principis molt clars: que els productors d’origen estiguin organitzats democràticament, que no hi hagi explotació infantil, que hi hagi equitat de gènere, que les condicions de treball siguin dignes i que es pagui un preu just per al IMG_7803producte, a banda de la seva qualitat i respecte al medi ambient.

A Kviures estem contents de començar a distribuir part d’aquests productes, que encaixen amb la nostra filosofia d’entendre com podem consumir millor i més sa.